vineri, 13 decembrie 2013

Vineri 13

    Cu toţii am auzit de această zi. Majoritatea ne temem de această zi calendaristică.Desigur este o superstiţie, ce s-ar putea întampla?!
Am citit că această frică de numărul 13 se mai numeşte şi  triskaidekaphobia. Denumiri dinastea de la NASA. Sunt o gramadă de superstiţii şi lucruri care nu ar trebui să le facem în această zi. De exemplu: Să nu purtăm haine negre; în ziua de 13 sunt sute de accidente de toate tipurile, etc. Minciuni pe pâine. Cum să fie adevărat faptul că această zi are legătură cu toate lucrurile "rele" care se petrec. Chiar am dat un Search pe Google pe această temă. Peste tot numai titluri de genu: "Ce să faci ca să nu ai ghinion?", "Ce nu trebuie să faceţi astazi?". Serios acum, toată presa se înghesuie să ofere informaţii despre VINERI 13 şi inevitabil pe 30 de linkuri apare aceaşi informaţie. Ferească bunul Dumnezeu! 
  
    Acestea fiind spuse, părerea mea este că cei carora le e frică de ziua aceasta, îşi creează singuri aceste teorii. Trebuie să gândim logic, nu să ne luăm după mass-media care încearcă doar sa obţină trafic pe paginile lor.
                                                                 
                           



miercuri, 11 decembrie 2013

Terra

 Viitorul Pământului

    Viitorul Pământului va fi determinat de o varietate de factori, inclusiv de creșterea luminozității Soarelui, pierderea de energie termică din centrul Pământului, perturbații ale altor corpuri din Sistemul Solar și de biochimia de la suprafața Pământului. Teoria lui Milankovitch prezice că planeta va continua să se supună unor cicluri de glaciațiune din cauza excentricității, înclinării axiale și precesiei orbitei Pământului.
       


    Influenţa omului

    Oamenii joacă acum un rol-cheie în biosferă, cu o populație mare care domină multe dintre ecosistemele Pământului. Acest lucru a dus la o extincție pe scară largă, încă în curs de desfășurare, a altor specii, fenomen cunoscut sub numele de extincția holocenică.



Orbita și rotația

    Perturbațiile gravitaționale ale altor planete din Sistemul Solar se combină între ele și influențează/modifică orbita Pământului și orientarea axei sale de spin. Aceste modificări pot influența clima planetară.
 
Tectonica plăcilor

    Teoria plăcilor tectonice demonstrează că toate continentele de pe Pământ se deplasează de-a lungul suprafaței cu o rată de câțiva centimetri pe an. Acest lucru este de așteptat să continue și în viitor, ducând la mutarea plăcilor, modificarea continentelor și chiar ciocniri între continente.
 
Evoluția solară

Producerea energiei de către Soare se bazează pe fuziunea termonucleară a hidrogenului și transformarea lui în heliu. Acest lucru are loc în nucleul stelei utilizând reacția în lanț proton-proton. Deoarece în nucleul solar nu există nici o convecție, rezultatele procesului de fuziune sunt acumulările de heliu. Temperatura în centrul Soarelui este prea mică pentru fuziunea nucleară a atomilor de heliu prin procesul triplu-alfa, astfel încât acești atomi nu contribuie la producerea de energie netă de care este nevoie pentru a menține echilibrul hidrostatic al Soarelui.

În prezent, aproape jumătate din hidrogenul aflat în miezul soarelui a fost consumat și înlocuit în principal cu heliu. Pentru a compensa reducerea în mod constant a numărului de atomi de hidrogen pe unitatea de masă, temperatura în miezul Soarelui a crescut treptat, printr-o creștere a presiunii. Acest lucru a făcut ca fuziunea hidrogenului rămas să se efectueze într-un ritm mult mai rapid, generând astfel energia necesară pentru a menține un echilibru. Rezultatul a fost o creștere constantă în producția de energie a Soarelui.

Când soarele a devenit o stea pe secvența principală, radia doar 70 % din luminozitatea curentă. Luminozitatea a crescut într-un mod aproape liniar până în prezent, și anume cu circa 1 % la fiecare 110 milioane ani. De asemenea, în următorii 3 miliarde de ani Soarele este de așteptat să devină cu 33 % mai luminos. Combustia cu hidrogenul din nucleu va fi epuizată în cele din urmă peste 4,8 miliarde ani, când Soarele va fi cu 67 % mai luminos decât în prezent. După aceea, Soarele va continua să ardă pe bază de hidrogen în învelișul miezului, până când creșterea luminozității va atinge 121 % din valoarea actuală. Acest lucru marchează sfârșitul duratei de viață a Soarelui pe secvența principală, și, ulterior, acesta se va transforma într-o stea gigantică roșie.

 
Info: wikipedia.ro

marți, 10 decembrie 2013

Gala edumanager.ro

    Pe 3 decembrie a avut loc la hotelul JW Marriott din București prima ediție a Galei Premiilor EduManager.ro, un eveniment organizat de Oameni și Companii și portalul național EduManager.ro, care și-a propus să evidenţieze eforturile şi profesionalismul celor care lucrează cu rezultate vizibile în domeniul educaţiei. Gala s-a bucurat de prezența ministrului Educației Naționale, Remus Pricopie, a senatorului Ecaterina Andronescu, președintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Senat, fost ministru al Educației, a secretarului de stat Vasilica Ștefania Duminică și a fostului secretar de stat în Ministerul Educației, Stelian Fedorca. La evenimentul prezentat de apreciatul actor Adrian Păduraru au participat peste 160 de persoane, reprezentanți ai învățământului superior, ai învățământului preuniversitar, lideri ai organizațiilor neguvernamentale din domeniu educației și ai mediului de afaceri.
    Premiile au fost acordate exclusiv în urma opţiunilor exprimate pe site timp de o lună de către vizitatorii portalului EduManager.ro şi de numărul mai mare sau mai mic de voturi întrunite de fiecare instituţie sau proiect nominalizate.

    Printre premianţi se numără şi liceul din care fac eu parte:
   - Colegiul Economic “Dionisie Pop Marţian” Alba Iulia – Premiul de Excelență pentru rezultate de excepţie la olimpiadele naţionale şi internaţionale
   Mai multe informaţii pe site-ul official, unde puteţi vedea şi alte instituţii de învăţământ premiate.
   

miercuri, 4 decembrie 2013

6 CAI FRUMOŞI

    Câţi dintre voi vă mai amintiţi de vechea poveste "6 cai frumoşi"?
                                        SAU

    Câţi dintre voi ştiţi povestea "6 cai frumoşi"?

    Ei bine eu o să vă furnizez aceste videoclipuri pentru a afla mai multe.
         6 cai ORIGINAL

    Am găsit si un REMIX după toată această fază care a facut furori.

    6 CAI REMIX




marți, 3 decembrie 2013

Kronospan România






Kronospan, unul dintre cei mai puternici jucători din industria locală de prelucrare a lemnului, controlat de austrieci, va finaliza în acest an o investiţie de aproximativ 40 mil. euro în dublarea capacităţii de producţie OSB (plăci din fibre orientate - n. red.) la fabrica din Braşov.



   Compania nu a oferit mai multe informaţii despre capacitatea actuală de producţie a fabricii din Braşov, însă a precizat că până în momentul de faţă investiţiile Kronospan pe piaţa locală au depăşit 500 de milioane de euro. Kronospan deţine pe plan local două fabrici, la Braşov şi Sebeş, plus un centru logistic în Constanţa.
   Kronospan a intrat pe piața din România în anul 1999 când a deschis o firmă de import. În 2004 a achiziționat de la Gruppo Frati fabrica de la Sebeș care produce PAL (plăci aglomerate din lemn) și MDF (medium-density fibreboard) pentru industria mobilei, într-o tranzacție de 250 milioane euro. Capacitatea de producție anuală este de 840.000 de metri cubi de PAL și de 384.000 de metri cubi de MDF.
   În decembrie 2009 a inaugurat la Brașov o fabrică de plăci din lemn OSB (plăci din fibre orientate) pentru industria construcțiilor în care a investit 200 milioane euro. Capacitatea de producție de OSB este de 270.000 metri cubi, iar cea de PAL de 80.000 de metri cubi. Fabrica de la Brașov este a 27-a din rețeaua grupului austriac.

   Cifra de afaceri în 2008: 194 milioane euro

 Controverse
   În cursul anului 2007, Kronospan a ridicat pe platforma industrială de la Sebeș o instalație de producere a formaldehidelor, fără acord de mediu și fără autorizație de construire. Kronospan a importat această instalație în 2006 din Franța, de la fabrica Total-Atofina din localitatea Villiers Saint Paul după ce, în urma accidentelor repetate la fabrica respectivă, autoritățile franceze au decis închiderea sa.
    În martie 2010, Comisia Europeană a avertizat pentru a doua oară România în urma încălcării normelor de mediu de către fabrica de formaldehidă a Kronospan Sebeș. Comisia a notat lipsa unor măsuri corespunzătoare în cazul fabricii din Sebeș, ceea ce încalcă legislația UE în domeniul impactului de mediu
.


 Informaţii culese de pe Internet.